Pensioen voor zzp'ers

Ook als zzp’er gaat u ooit met pensioen. Of u dan nog moet bijklussen, hangt af van wat u geregeld heeft. Uiteraard heeft u vanaf uw AOW-leeftijd (67 jaar tot en met 2027) recht op AOW. Dat is een mooi begin. Maar geen vetpot. Wilt u meer pensioen? Dan moet u dat zelf regelen. De belangrijkste zaken die u moet weten over pensioen voor zelfstandig ondernemers.

ZZPér aan het klussen
Nieuws
Datum: 23-09-2023

1. Bepaal uw AOW-leeftijd
De leeftijd waarop u recht heeft op AOW stijgt met de levensverwachting. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Dat blijft enkele jaren stabiel. In 2028 wordt de AOW-leeftijd met drie maanden verhoogd. U kunt dus uitrekenen vanaf welke leeftijd – en vanaf welk jaar – u pensioen nodig heeft.

2. Sparen voor uw pensioen
U kunt sparen voor uw pensioen. Dat kan met belastingvoordelen. Het bedrag dat u aan pensioen spaart, is aftrekbaar. U krijgt een deel van het geld terug via de inkomstenbelasting. Het gespaarde pensioenbedrag telt niet mee als vermogen in box 3. En dus betaalt u ook geen belasting over de waarde van uw pensioenpotje. Pas als u uw pensioen aanspreekt, betaalt u belasting over het bedrag dat u ontvangt.

Sinds medio 2023 gelden nieuwe regels voor pensioen. Hierdoor krijgen zzp’ers meer ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Dat is dus gunstig voor u. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van deze fiscale ruimte.

3. Hoeveel pensioen heeft u later nodig?
Hoeveel pensioen u straks echt nodig hebt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u een eigen woning? Heeft u een partner die pensioen heeft opgebouwd? Kunt u later uw bedrijf met winst verkopen? Wat zijn uw wensen voor later?  Er zijn verschillende online rekenhulpen waarmee u kunt inschatten hoeveel u per maand of per jaar moet sparen om later een bepaalde pensioenuitkering te krijgen. Meer zekerheid heeft u als wij alles even voor u uitrekenen en op papier zetten.

4. Voortzetting van uw (vorige) pensioen
Als u in loondienst heeft gewerkt, heeft u via uw vroegere werkgever pensioen opgebouwd. Meestal kunt u dan uw eigen pensioen blijven opbouwen bij dezelfde pensioenuitvoerder. Dit heet vrijwillige voortzetting. U betaalt dan zelf de volle premie: het werknemers- én het werkgeversgedeelte. Deze vorm van pensioenopbouw kan gunstig voor u zijn. Want als de pensioenregeling ook dekking biedt bij overlijden of arbeidsongeschiktheid, bent u hiervoor als zelfstandig ondernemer nog steeds verzekerd. Check bij uw pensioenuitvoerder of u uw pensioen kunt voortzetten. Uiteraard kunnen wij dat ook voor u doen.

5. Banksparen of lijfrente
Fiscaal gunstig pensioensparen gaat altijd via een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. U stort dan eenmalig of periodiek een geldbedrag. Dat geld levert beleggingsrendement op. Als u met pensioen gaat, koopt u met de eindopbrengst een tijdelijk of levenslang pensioen. U kunt per jaar een maximumbedrag opzij zetten. Dit is de jaarruimte. Wij rekenen graag voor u uit wat uw jaarruimte is en hoeveel u met belastingvoordeel kunt sparen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Zwolle 038 - 4534690
Hasselt 038 - 4771454
Amsterdam 06 - 41624797
Nieuwleusen 0529 - 481567

06-13617558
info@slomp-degraaf.nl
Schade melden