Zonnepanelen voor bedrijven & de verzekerbaarheid van risico's

In de praktijk kom ik vaak bedrijven tegen met de positieve ambitie om iets te doen tegen de opwarming van de aarde. Soms spelen daarnaast de opbrengst of kostenbesparing van renderende zonnepanelen mee. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.

Brandweer blust het vuur

Je bezit verzekeren
Om je gebouwenbezit en je mooie nieuwe installatie met zonnepanelen te verzekeren tegen brand, is het goed vooraf rekening te houden met een aantal zaken. In dit blog geef ik uitleg.

Over zonnepanelen en de werking:
Zonnepanelen maken deel uit van een PV-installatie, een fotovoltaïsche of zonnestroominstallatie. De zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom die weer via de installatie wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Een elektrische installatie geeft warmte af en elk zonnepaneel heeft ook een gewicht.

Over de risico’s:

  • Constructie (instortgevaar)

De panelen zijn vaak zwaar en belasten de dakconstructie. Risico van een te zware dakbelasting met als gevolg doorzakkende of brekende daken hierbij zijn niet ondenkbaar. Het dak en de constructie moet de belasting van zonnepanelen wel aan kunnen. Ook als er extra sneeuw, rijp, ijs etc. opstapelen bij de zonnepanelen, kan dit overbelasting van de constructie geven. Voldoen aan eisen die gesteld worden aan de constructie is erg belangrijk!

  • Brandgevaar & Stormgevaren

De zonnepanelen zijn donker van kleur en worden ook warm in de volle zon. Ook de omvormer, de bedrading en de onderliggende isolatiematerialen van het dak, het dakleer, de dakpannen etc. kunnen warmte vasthouden en te heet worden. Als hier onvoldoende aandacht voor is bij de installatie, dan is er een groter brandrisico. Sommige isolatievormen ontbranden snel, anderen weer minder snel. Elektrische installaties (ook die van zonnepanelen en aangesloten apparaten) moeten voldoen aan brandveiligheidseisen. Daarnaast spelen natuurlijke factoren en krachten ook een rol van belang als het gaat om risico’s. Denk aan storm en hagel en de gevolgen van ondeugdelijke montage of constructies. Ook hier geldt voorkomen is beter dan schade.

Verzekeraars stellen keuringen verplicht
Geen keuring, (vaak) geen dekking en (dan) geen recht op schadevergoeding. Dat klinkt hard en duidelijk. Verzekeraars stellen hoge eisen in de voorwaarden van hun brandverzekering. Brandrisico-inspecties, elektrokeuringen, regels en eisen zijn ingesteld om risico’s op brand te verkleinen.

Diverse afkortingen en begrippen zijn bekend in het land van verzekeraars
Denk bijvoorbeeld aan Scope 8, Scope 10, Scope 12 inspecties, NEN 1010- en NEN 3140 keuringen, constructieberekeningen etc. Voor veel ondernemers is dit abracadabra. Gelukkig zijn er deskundige adviseurs, bij Slomp & De Graaf, die je helpen met advies over je brandverzekering. Uiteindelijk wil je goed verzekerd zijn en de schade vergoed krijgen bij calamiteiten. Daarom is het belangrijk je zaken goed op orde te hebben.

Verzekeringscheck
Is je brandverzekering nog up-to-date? Laat onze adviseurs een gratis, vrijblijvend en een onafhankelijke check doen. Als adviseurs weten wij als geen ander waar de risico’s zitten. Wij delen onze kennis en kunde graag. Zo weet je gewoon zeker dat je goed zit.

Bel gerust voor je vrijblijvende afspraak met 038 – 45 34 690
Met vriendelijke groet,

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Zwolle 038 - 4534690
Hasselt 038 - 4771454
Amsterdam 06 - 41624797
Nieuwleusen 0529 - 481567

06-13617558
info@slomp-degraaf.nl
Schade melden