Natuurlijk gaat het niet alleen om besparingen maar zeker ook om kwaliteit, de voorwaarden en de ondersteuning van je financieel adviseur. Toch maken ook zeker de kosten; de verzekeringspremies een deel uit van verantwoord bedrijfseconomisch denken en handelen: ”Minder kosten = Meer marge”.
Sommige ondernemers menen dat verzuimverzekeringen hoge kosten met zich meebrengen. Dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn manieren om de verzuimverzekering netjes betaalbaar te houden. Hieronder twee bespaartips om verantwoord te kunnen besparen.
Hoe werkt het?
het doel van een verzuimverzekering is het bedrijf tegen de financiële risico’s; de kosten van langdurig ziekteverzuim te beschermen. Langdurig is een belangrijk begrip zeker bij het bepalen van de benodigde/gewenste dekking van de verzuimverzekering.
De premies van verzuimverzekeringen worden aan de hand van factoren bepaald. Op sommige factoren kun je invloed hebben, andere factoren weer niet.
Waar je geen invloed op hebt zijn bijvoorbeeld:
* Het soort werk van je werknemers
* De gemiddelde leeftijd van je werknemers
* Het gemiddelde verzuim van de laatste drie jaren
Factoren die betrekking hebben op de dekking van de verzuimverzekering
waar je wèl invloed op hebt zijn bijvoorbeeld:
> De eigen risico-periode
> Het verzekerd percentage van het bruto loon van de werknemers
> Het wel of niet mee- verzekeren van de werkgeverslasten
In deze blog ga ik dieper in op factoren waar je wèl invloed op kunt hebben, hoe je de beste keuze maakt en hoeveel er te besparen is op je verzuimverzekering.
BESPAARTIP 1: Kies altijd het juiste verzekerde percentage
Het verzekerde percentage van het brutoloon geeft aan hoeveel procent van het bruto loon wordt uitgekeerd bij arbeidsongeschiktheid. Vaak is de dekking voor het eerste ziektejaar 100% en het tweede ziektejaar 70%.
In de praktijk zie ik vaak dat concullega’s adviseren te kijken naar een lagere dekking van eerste en tweede ziektejaar 70%. Dit zou dan een premiebesparing op kunnen leveren van 20%. Waarom moet je dit nooit doen? Zodra je een werknemer langdurig ziek hebt, betaal je de zogenaamde besparing dubbel en dwars terug. De dekking uitkleden om te besparen is geen besparing maar een goedkoop = duurkoop oplossing. Samen met een expert vooraf doorrekenen voorkomt onnodige extra kosten.
BESPAARTIP 2: De Eigen Risico periode (ER)
Je bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de loondoorbetaling van de arbeidsongeschikte werknemer. Verzekeraars bieden veelal keuze uit 10, 20, 30, 65 of 130 werkdagen eigen risico. Logischerwijs hoe meer eigen risicoperiode hoe minder premielast. Ten opzichte van de basispremie bij 10 dagen eigen risico, kan je premiebesparing oplopen tot + 70% bij 130 dagen eigen risico.
Let op: Elke verzekeraar zal zelf je situatie beoordelen, hierdoor kan je besparing hoger of lager uitvallen. Daarbovenop is het kiezen voor een langere eigen risicoperiode NIET interessant voor kleine ondernemers/compactere bedrijven.
Een besparing van 10% op een premie van bijvoorbeeld 2.700,= weegt niet op tegen de extra kosten van loondoorbetaling.
Verzuim is een bijzonder complex financieel risico. Afgelopen jaren hebben we door o.a. Corona en premieverhogingen veel te maken gehad met het verzuim en de financiële risico’s. Maatwerk en gedegen passend advies levert de juiste premie op. Wat je zelf erg goed aan financiële risico’s kunt en wilt dragen, hoef je in beginsel niet te verzekeren. Bewust zijn van je financiële risico’s is de basis.
DE BESTE EXTRA TIP:
Laat je verzuimverzekering door een expert vergelijken.
Maak een vrijblijvende afspraak en ontvang persoonlijk maatwerkadvies en toelichting op de scherpe verzuimverzekeringspremies van de ervaren financieel adviseurs van familiebedrijf Slomp & De Graaf (sinds 1980).
Bel voor je afspraak 038- 45 34 690 of maak je afspraak via deze link!