De inflatie is de laatste tijd hoog, economen verwachten dat dit nog wel even aanhoudt. We zien het in de winkels en merken het bij het afrekenen aan de kassa. Wat zijn de oorzaken? Wat kun je zelf doen om rond te blijven komen?
De betekenis van inflatie
Inflatie betekent kort gezegd dat de prijzen omhoog gaan. Voor producten en diensten betaal je dan meer dan bijvoorbeeld een jaar of langer geleden. Voorbeelden hiervan zijn de brandstofprijzen, kleding, elektronica en je boodschappen. Je geld is hierdoor minder waard dan een jaar geleden.
Waarom is de inflatie nu zo hoog?
In Europa zijn brandstof en energieprijzen fiks gestegen. De coronacrisis maakt het moeilijk om goederen over de wereld te vervoeren. Deze toegenomen kosten zorgen voor prijsverhogingen. Deze prijsverhogingen kunnen fiks zijn. Dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de prijzen in de supermarkt.
Wordt alles gecompenseerd door verhoging lonen & uitkeringen?
Bij een stijging van je inkomen van bijvoorbeeld 2% en een inflatie van bijvoorbeeld 6% kun je merken dat je koopkracht per saldo toch wat daalt.
Hoeveel last heb je dan van de inflatie?
Prijsstijging van boodschappen merkt iedereen bij de kassa. Andere prijsstijgingen, bijvoorbeeld van benzine, voel je meer in de portemonnee als je ook veel rijdt. Van hoge energieprijzen (gas, elektra) merk je het meest als je veel energie verbruikt door een minder goed geïsoleerde woning. De last van inflatie verschilt dus per woon-, leef- en inkomenssituatie.
Wat kun je zelf doen om inflatieklappen op te vangen?
Je kunt kritisch kijken naar je huishoudboekje, je inkomsten en uitgaven bijhouden. Zo kun je zien waar je mogelijk geld mee kunt besparen. Ook kun je voor jezelf een huishoudbudget opstellen.
Zorg voor een goed financieel toekomstplan
Wat zijn je financiële toekomstplannen en verwachtingen? Welk plan past bij je als het gaat om je geldzaken? Kun je je huis beter isoleren? Kan de opbrengst van je spaargeld beter? Wat kun je aan je maandelijkse hypotheeklasten doen?
Zijn je financiële risico’s goed afgedekt met eigen middelen of met verzekeringen? Allemaal vragen waar je samen met de expert, je financieel adviseur van Slomp & De Graaf, een antwoord op kunt krijgen.
Ik plan graag de afspraak met de financieel adviseur voor je in!
Je eerste uur advies is bij ons kosteloos en 100% vrijblijvend!
Bel 038 - 45 34 690 De koffie en thee staan klaar!