Risicobeheersing van loonkosten bij ziekte
Personeelsrisico's en verzekeringen: alles op een rij
Ik heb vaak het genoegen om bij werkgevers aan tafel te spreken over hun belangrijkste aandachtspunt: de werknemers. Werknemers in dienst betekent voor een werkgever een risico omtrent de loondoorbetaling verplichting. Dit is voor de werkgever een behoorlijk groot risico, welke hij kan beheersen door middel van 3 opties:
- Volledig verzekeren
- Deels zelf dragen + deels verzekeren
- Volledig zelf dragen
Om bij het begin te beginnen, alles valt en staat met de vraag wat is voor mij de financiële impact als een werknemer ziek raakt en zijn loon moet door betalen (maximaal 104 weken)? Voor elke ondernemer is het antwoord op deze vraag anders omdat ieder zijn eigen financiële situatie zelf het beste kan beoordelen. Het is een afweging tussen risicotolerantie (hoeveel risico kan ik dragen) en risicoperceptie (hoeveel risico wil ik dragen).
“Ik betaal me scheel aan mijn verzuimverzekering”
Uiteraard is het van belang om te weten wat je betaalt voor zo’n verzekering. Het belangrijkste wat ik altijd ervaar is dat ondernemers onvoldoende risicobewust zijn om deze inschatting te maken. Sterker nog, in de praktijk maak ik dagelijks mee dat kosten voor de verzuimverzekering en de risico’s die ondernemers lopen, puur gebaseerd zijn op veronderstellingen en niet op feiten.
Daarnaast ben ik van mening dat ondernemers heel veel Euro’s kunnen besparen op de huidige verzuimpolis. Dat vergt echter wel een onafhankelijk adviseur die kennis heeft van de wet-en regelgeving en de spelregels bij verzekeraars.
Wist u dat?
- Uw huidige polis in de meeste gevallen dagelijks opzegbaar is;
- Bij veel verzuim/uitkering van ziekengeld in de meeste gevallen een stijging van de huidige premie het gevolg is
- 20% van de werkgevers worden geconfronteerd met een 3e jaar loondoorbetaling, door een sanctie opgelegd door het UWV. De meeste verzekeraars geven hiervoor geen dekking, oftewel geen poortwachter garantie
- Dat u bij langdurige verzuim ook kunt switchen van verzekeraar i.v.m. uitloop dekking
De menselijke maat
Over het risico verzuim kan ik een heel boek over schrijven. Elke sector, elk ziektegeval heeft weer zijn unieke karakter. De Wet verbetering Poortwachter controleert dat werkgevers en werknemers er alles aan doen om langdurig verzuim tegen te gaan. Het gevaar van deze doorgevoerde – politiek gedreven – regelgeving is bureaucratische besluitvorming. Mijn beleving en visie is dat we de menselijk maat weer leidend wordt. Dit betekent los komen van lijstjes afvinken en gewoon weer het gezond verstand gebruiken om het uiteindelijk met elkaar goed te regelen. Dan is een verzuimverzekering een goede pleister om het bloeden tegen te gaan; een slot op de deur.
Maar alles heeft zijn prijs. En wat duur is kun je alleen beoordelen in de context van het bedrijf. Daar kunnen onafhankelijk adviseurs een goede rol in spelen, vaak veel beter dan nu het geval is.
Meer weten?