12 Aandachtspunten bij de verhuisregeling:
Je lopende en (nog) lage hypotheekrente mee laten verhuizen naar je nieuwe woning? De voorwaarden kunnen per maatschappij/bank- of geldverstrekker veel verschillen. Als onafhankelijk hypotheekadviseur kunnen we hier goed over adviseren en verder helpen. De meeneemregeling is namelijk complex.
Gezien de hogere hypotheekrente van deze tijd, raden we aan altijd samen te kijken of je de lagere hypotheekrente (huidige rentecontract) kunt meenemen naar een nieuw huis. De rente van je oude hypotheek meenemen, zeker als deze
nog rond de 1,5 á 2% bedraagt, kan dit serieus in je maandlasten schelen. Wel moet je voldoen aan de voorwaarden van de zogenoemde verhuisregeling.
Hier 12 aandachtspunten bij het meeverhuizen van je hypotheek:
- Als je je hypotheek wilt meenemen, kan dat alleen bij je huidige bank. Dit betekent dat als jouw hypotheek nu loopt bij ING of Rabobank loopt, je ook je nieuwe hypotheek bij die bank moet afsluiten.
- De meeneemrente geldt alleen over het bedrag van je huidige hypotheekschuld. Als je een hogere hypotheek nodig hebt dan je huidige schuld, betaal je over het extra bedrag de huidige hypotheekrente.
- Verkoop je eerst je huidige woning en los je de hypotheek af, dan moet je op tijd een verhuishypotheek aanvragen. Vaak heb je hiervoor maximaal zes maanden de tijd. Vraag bij Slomp & De Graaf Hypotheken naar de voorwaarden.
- Bij een aantal banken moet je huidige woning verkocht zijn voordat je de hypotheek kunt meenemen naar je nieuwe woning.
- Bij sommige geldverstrekkers is het niet mogelijk om de aflosvorm te wijzigen. Dit betekent dat als je nu een annuïteitenhypotheek hebt, je voor je nieuwe huis ook een annuïteitenhypotheek moet afsluiten. Andere banken kunnen daar weer flexibeler in zijn.
- Als je rente nog korter dan tien jaar vaststaat, kun je vaak minder lenen vanwege een hogere toetsingsrente. Soms is rentemiddeling een passende oplossing, maar niet alle banken bieden dit aan.
- Heb je tijdelijk twee woningen en hypotheken? Dan betaal je over je nieuwe hypotheek vaak de lage meeneemrente en over je huidige hypotheek een hogere variabele rente. Vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur van Slomp & De Graaf.
- Bij de verhuishypotheek wordt de oorspronkelijke looptijd aangehouden. Als je na tien jaar verhuist, loopt je hypotheek nog twintig jaar en niet opnieuw dertig jaar. Hierdoor kun je soms minder lenen. Bij sommige maatschappijen mag dat wel, als je de oorspronkelijke hypotheek voor 2013 hebt laten ingaan.
- Als je hypotheek nu een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft en straks niet meer, komt er een opslag op de rente. Als je schuld-marktwaarde hoger wordt (verhouding van je hypotheek versus de waarde van je nieuwe woning) dan komt er ook een opslag op de rente.
- Bij sommige geldverstrekkers moet de nieuwe hypotheek binnen dezelfde risicoklasse of schuldmarktwaarde als de oude hypotheek vallen. Als je huidige hypotheek bijvoorbeeld in de risicoklasse van 60 tot 75% marktwaarde valt, dan moet de nieuwe hypotheek ook binnen deze klasse vallen. Vraagt dit om meer uitleg? Neem dan contact op met 038 – 45 34 690 voor een afspraak.
- Het acceptatieproces van een hypotheekaanvraag kan helaas langer duren bij het meenemen van je hypotheek, omdat er nog veel handmatig werk verricht moet worden bij de bank.
- Bij een scheiding kan het voorkomen dat slechts één van de ex-partners de hypotheekrente kan overnemen. Het is belangrijk dat jullie hier samen uitkomen. Een aantal banken biedt de mogelijkheid om de hypotheek te splitsen, zodat beide partners de helft van de hypotheek kunnen meenemen.
Natuurlijk zijn wij er als erkend en onafhankelijk hypotheekadviseur om je te helpen en persoonlijk advies te geven over je best passende hypotheek.
Bel gerust 038- 45 34 690 voor je hypotheekafspraak bij ons op kantoor. Koffie en thee staan klaar. Je eerste afspraak is bij ons gratis en vrijblijvend.
René ter Bruggen & Jacolien Coenraadts